1Wat is PMU (Permanente Make-Up)?
PMU is het inbrengen van pigmenten in de huid. PMU lijkt op tatoeëren, maar een tatoeage gaat dieper dan daar waar PMU ingebracht wordt.PMU wordt ingebracht in de bovenste laag van de lederhuid. Een tatoeage wordt ingebracht in het onderhuids bindweefsel, de laag onder de lederhuid.
2Waarmee moet ik rekening houden voordat ik naar de behandeling kom?
Het is raadzaam de dag van tevoren geen alcohol te drinken of aspirine te slikken. Het bloed wordt hierdoor verdund. Bij het behandelen kan de huid daardoor eerder gaan bloeden. De opname van pigment wordt dan moeilijker.
3Is PMU voor mij geschikt?
In principe is PMU voor iedereen geschikt, voor dames en heren, voor jong en oud. De heren vragen voornamelijk ‘onopvallende’ stipjes tussen de wimpers. Ze krijgen meer uitdrukking zonder het gevoel make-up op te hebben. Zelfs als je een klein littekentje in je wenkbrauw hebt en dat stukje altijd moet bijtekenen, is PMU al een uitkomst! Ook als je niet makkelijk je wenkbrauwen kunt tekenen, of het niet goed meer kunt zien.Of loopt je lipstick altijd uit in de rimpeltjes van je bovenlip? PMU biedt uitkomst!
4Waarom worden al die vragen over mijn gezondheid gesteld?
Er zijn een paar redenen waarom iemand geen PMU mag ondergaan. Indien je ‘zwaar’ diabetes patiënt bent, is het af te raden om de behandeling te ondergaan. Je huid heelt vaak slecht en je hebt een grotere kans op infecties. Heb je vaak een koortslip, dan is een liplijn af te raden. Heb je keloïdvorming? Dan is PMU niks voor jou.
5Is de behandeling na 1 keer klaar?
Nee. Je wordt gemiddeld 2-3 keer behandeld voor een mooi resultaat. Na de behandeling is de pigmentatie altijd te donker! De kleur zal na 3-4 dagen vervagen!
6Hoe moet ik mijn huid behandelen na de pigmentatie?
Je dient de huid een week lang en enkele keren per dag te behandelen met een nabehandelingsproduct. Als de afstoot van het pigment begint, na ongeveer 3-4 dagen, probeer er dan niet aan te pulken. Doe je dit wel dan kan je het pigment lostrekken dat zich nog aan het hechten was. Het resultaat zal minder mooi zijn en je kan een infectie veroorzaken. De eerste week na de behandeling mag je niet in de zon of onder de zonnebank, niet in de sauna en niet gaan zwemmen. Door de vochtigheid en de warmte kan de huid moeilijk genezen en de kleur kan beïnvloed worden.
7Waarom moet ik terugkomen voor een nabehandeling?
Ongeveer 4 dagen na de behandeling, zie je dat de pigmentkleur een stuk lichter is geworden. De opperhuid vernieuwt zich, en schilfert na 3 à 4 dagen gedeeltelijk af. Hierbij verlies je het pigment dat in deze laag opgenomen was. De tweede behandeling dient om de kleur weer bij te werken tot de kleur die je wenst. Ook kan er eventueel nog een correctie/aanvulling op de vorm worden aangebracht. De puntjes worden op de ‘i’ gezet!
8Hoe lang houdt PMU?
Dat hangt af van meerdere factoren. Blonde wenkbrauwen die mooi en luchtig ingebracht zijn, zullen vlugger vervagen (na ong. 2 jaar) dan een zwarte eyeliner (na ong. 3 jaar). Als je veel in de zon komt of intensieve peelings ondergaat, kan het pigment ook eerder oplichten.
9Wanneer moet ik komen voor een touch-up?
Er kan een touch-up gedaan worden zodra je ziet dat de PMU dusdanig vervaagt dat je weer elke dag gaat bijtekenen. Dit is meestal na 1 à 2 jaar. Je betaalt dan een stuk minder, omdat je nu maar 1 behandeling nodig hebt. Wacht je tot alles is verdwenen, dan moet er terug helemaal opnieuw begonnen worden. Meestal betaal je dan weer het bedrag als de eerste keer.
10Kan ik alles doen met PMU? (zwemmen, zonnen, …)
PMU is juist een oplossing als je veel sport of op vakantie bent! Of je nu transpireert, een duik in het zwembad neemt of onder de douche vandaan komt: je ziet er altijd goed uit!
11Kan ik de volgende dag gewoon weer werken?
Hoe de huid op de behandeling reageert, verschilt van persoon tot persoon en van de behandeling die je ondergaan hebt.
Wenkbrauwen: De huid ziet er meestal gewoon uit na de behandeling, hooguit iets rood. De wenkbrauwen zijn wel donkerder dan je wenst!
Eyeliner: Het kan zijn dat de huid rond de ogen vocht vasthoudt en dik wordt. Je kan de huid koelen om de zwelling zo snel mogelijk te laten slinken. Dit kan je doen door een coolpad op de ogen te leggen. Meestal zijn de ogen iets rood na een behandeling en valt de zwelling gelukkig mee.
Lipliner: De lippen kunnen iets gezwollen zijn en na 3 à 4 dagen, als de afstoot begint, kunnen ze er ook een beetje ‘rommelig’ uitzien. De nabehandelingsgel moet zoveel mogelijk aangebracht worden, wat eigenlijk nog een mooi effect heeft; het is net of je lipgloss hebt gebruikt!
12Kan ik een ontsteking krijgen na een PMU behandeling?
Er van uitgaande dat je het nabehandelingsadvies in acht neemt, krijg je over het algemeen geen ontstekingen na de behandeling. In sommige gevallen echter kan de huid dik en gevoelig zijn. Dit moet na een paar dagen verdwenen zijn. Weet je van jezelf dat je heel gevoelige ogen hebt, dan kan je je ogen een week voor de behandeling met arnica druppeltjes voorbehandelen.
13Wordt er ieder keer een nieuwe naald gebruikt?
Ja, natuurlijk! Trouwens, bij een PMU behandeling worden heel veel wegwerpmaterialen gebruikt. Alles wat geïnfecteerd zou kunnen worden (naald, pigment, gaasjes, handschoenen,…) wordt na de behandeling weggegooid! Ander materiaal, zoals de pen, de werktafel,…worden op een speciale manier gereinigd en gedesinfecteerd.
14Waarom draag je handschoenen?
Voor jouw én mijn veiligheid! Tegenwoordig draagt iedereen die een beroep uitoefent waar eventueel bloed zou kunnen vrijkomen handschoenen. Veiligheid gaat voor alles dus de handschoenen beschermen ons beiden!
15Doet een PMU behandeling pijn?
Dit valt heel erg mee en klanten ervaren het eerder als ‘soms onaangenaam’ en niet als ‘pijnlijk’.
16Mag ik een pijnstiller nemen voor de behandeling?
Als je dat wil, mag het. Gebruik geen aspirine, dit verdunt het bloed! Wat wel mag is paracetamol.